Psykologi ja valmentaja Anu Tevanlinna saa uusia asiakkaita kolmella tavalla: verkostojen, somen tai googlaamisen ansiosta. Kaksi jälkimmäistä tuovat liikennettä Tevanlinnan nettisivuille, yleensä ensimmäisenä juuri blogiin.
Puolitoista vuotta, joiden aikana Anu Tevanlinna on blogannut säännöllisesti, liiketoiminta on kasvanut koko ajan, ja blogilla on oma osuutensa kasvussa. Se on vaatinut suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä.
Viime vuonna hän ryhtyi julkaisemaan tekstin kahden viikon välein.
”Haluan julkaista säännöllisesti, jotta näkisin, nousevatko sivut hauissa tietyillä termeillä. Olen hakukoneoptimoinut osan teksteistä, mikä on parantanut sivuni sijoitusta Google-hauissa.”
Blogi auttaa erottautumaan
Kun Anu Tevanlinna aloitti yrittäjänä vuonna 2017, hän oli uuden edessä. Vanha työ soveltuvuusarviointipsykologina toi osan leivästä, mutta lisäksi hän ryhtyi luomaan uutta uraa valmentajana, muun muassa uracoachingin sekä työhyvinvointi- ja hyvinvointivalmennusten parissa.
”Valmennusala on sellainen, että varmasti tekijöitä on enemmän kuin asiakkaita. Alussa sain tehdä töitä, että sain liiketoiminnan pyörimään”, Tevanlinna kertoo.
Apuna oli blogi, jonka Tevanlinna perusti samaan aikaan kuin yrityksenkin. Hän uskoi lujasti, että blogi olisi hyvä tapa kasvattaa henkilöbrändiä ja markkinoida palveluita.
Uskoa vahvisti se, miten hän itse toimii tietoa etsiessään: avaa Googlen, kirjoittaa hakusanan ja usein vastauksena on blogiteksti.
”Oman uravalmentajataustani ansiosta ajattelin myös niin, että miten ihmiset voisivat tietää, mitä osaan, jos en itse kerro sit. Blogiin oman osaamisen taltioinnista jää pysyvä arkisto.”
Nykyisin Tevanlinnan henkilöbrändi voi hyvin, ja hän on esimerkiksi ollut haastateltavana useissa lehtijutuissa.
Blogin rinnalla Tevanlinna päivittää säännöllisesti some-profiileitaan, erityisesti Instagram-tiliään. Bloggaamisen luomasta kirjoitusrutiinista on ollut hyötyä some-päivitysten luomisessa.
Blogikurssi antoi vahvan pohjan bloggaamiselle
Blogia perustaessaan Tevanlinna oli jo kokenut bloggaaja, mutta aiemmin hän oli kirjoittanut harrastuksiin liittyviä blogitekstejä. Kirjoittajakokemusta oli kertynyt myös soveltuvuusarviointipsykologin työssä.
”Merkittävä osa siitä työstä on itse asiassa kirjoittamista, kun pitää kuvata paperille henkilön työskentelytyyli ja persoona.”
Silti Anu Tevanlinna kaipasi vinkkejä siihen, miten blogitekstien kirjoittaminen onnistuisi ammattimaisesti ja suunnitelmallisesti. Syksyllä 2018 hän lähti mukaan kirjoituskoulu Kiteen blogikurssille.
Kurssilta Tevanlinna sai omiin tarpeisiinsa sopivia työkaluja blogitekstien rakenteluun. Kompakti kokonaisuus istui hyvin yrittäjän arkeen, sillä lyhyille videoille ja tehtäville oli helppo löytää aikaa.
Yksi blogikurssin tärkeimmistä opeista oli pääväittämä, joka pitäisi miettiä jokaisen tekstin kohdalla.
”Käytän pääväittämää bloggaamisessa, mutta myös some-maailmassa saan sen ansiosta sanottua asiat napakammin ja tiivimmin."
Idea kirjaan kypsyi blogin ja somen ansiosta
Bloggaaminen ja some-päivitysten kirjoittaminen olivat alkusysäyksenä sille, että syksyllä 2019 Tevanlinnan pitkäaikainen haave toteutui, kun hän allekirjoitti kustannussopimuksen tietokirjasta. Alkuvuosi 2020 kuluukin käsikirjoituksen parissa.
”Usein kirjoittaessa tulee mieleen, että olen jo kirjoittanut tästä aiemmin. Some-päivitykset ja blogi ovat viritelleet aivoja kirjan aihepiiriin yli vuoden ajan, ja käytänkin vanhoja tekstejä apuna, jotta tyhjän paperin kammo ei iskisi.”
Parhaiten tekstiä syntyy silloin, kun aikaa on koko päivä eikä stressiä lopputuloksesta ole. Silti Tevanlinna pystyy kirjoittamaan myös pienissä, puolen tunnin pätkissä tarpeen vaatiessa. Jos alkuun pääseminen on hankalaa, hän ottaa avuksi harjoitukset, joissa kirjoitetaan tietyn aikaa ylös kaikki, mitä mieleen juolahtaa.
”Ainakin toistaiseksi kirjoittaminen on ollut kivaa, olen aina tykännyt siitä tosi paljon. Ongelmani on, että olen viilaajaluonne, ja voisin jäädä parantelemaan tekstejä niin pitkäksi aikaa kuin mahdollista.”
Oletko kiinnostunut bloggaamisesta, mutta et ole vielä päässyt alkuun? Haluatko oppia kirjoittamaan taidokaita blogitekstejä. Tule mukaan Askeleet asiantuntijablogiin -verkkokurssille! Lue lisää täällä.
Comments