Haluatko verestää kirjoitustaitojasi lomalla, mutta inspiraatio on hukassa? Tai tahdotko kirjanmerkkeihisi sivuja, jotka auttavat eteenpäin, kun taivutusmuoto on hukassa tai kaipaat tekstiisi vaihtelua?
Listasin lähestyvän kesäloman kunniaksi suosikkini kirjoittamisen ystävän nettisivujen joukosta. Mukana on iloa ja hyötyä, jotain kirjoittajalle kuin kirjoittajalle. Listaus on puhtaan subjektiivinen eivätkä kaikki sivustot keskity suoraan tai pelkästään kirjoittamiseen, mutta antavat virikkeitä tai uusia näkökulmia, joita kirjoittaja kaipaa yleensä aina.
Bloggaava kulttuurivaikuttaja
Bulgarialainen Maria Popova on noussut tunnetuksi kulttuurivaikuttajaksi ja kirjoittajaksi pitkälti Brainpickings.org-bloginsa ansiosta. Eikä ihme. Popova kirjoittaa innostavasti kirjoista, kulttuurista, lukemisesta ja kirjoittamisesta, niin että kirjallisen kulttuurin ystävän sydän on välillä pakahtua.
Toisinaan käsittelyssä on yksittäisen taiteilijan suhde elämään, taiteeseen tai kirjoittamiseen, ja viime aikoina Popova on kirjoittanut tekstejä myös tuoreen kirjansa Velocity of Being – Letters to a Young Reader –tiimoilta.
Aihepiirejä on mahdotonta ottaa haltuun lyhyessä esittelyssä, mutta hyvänä lähtökohtana blogiin tutustumiseen on teksti kymmenestä opetuksesta, jotka Popova on kymmenen bloggausvuotensa aikana oppinut. (Huomio kaikki te, jotka tuskailette, etteivät blogitekstinne yllä menestysbloggaajien tasolle: Popova on kirjoittanut säännöllisesti 10 vuotta!)
Neuvotkin ovat ihania: suo itsellesi etuoikeus muuttaa mieltäsi, älä tee mitään pelkästään statuksen, rahan tai hyväksynnän vuoksi ja rakenna hiljaisuuden taskuja elämääsi.
Kiinnostavasti kielen kiemuroista
Jos olet seurannut Kidettä, tiedätkin jo, että Kotus kuuluu suosikkeihimme. Kotimaisten kielten keskuksen blogi on ilahduttavaa seurattavaa kaikille, joita suomen kieli vivahteineen ja eri käyttömuotoineen kiinnostaa.
Yhdistyykömielikuvasi kielenhuoltajasta tiukkapipoiseen kukkahattutätiin? Suosittelen lukemaan esimerkiksi tämän Tuulilasi-lehden sanastoa käsittelevän tekstin.
Vakavampiakin asioita blogissa käsitellään. Luetuimpien listalla on tällä hetkellä esimerkiksi teksti suomen kielen asemasta tieteen kielenä ja pohdinta siitä, tarvitaanko hallinnon kielessä adjektiiveja.
Kesälomalukemiseksi sopii ehkä kuitenkin parhaiten hellesanaston seurantajuttu. Oletko esimerkiksi koskaan tavannut hellevauvaa tai joutunut hellesumppuun?
Suomen kalleimman siivoojan blogi
Jos Katleena Kortesuo ei ole vielä sinulle tuttu, eioototta.fi –blogissa vierailu kannattaa ehdottomasti. Kortesuo on tietokirjailija, kouluttaja ja kriisiviestinnän asiantuntija, jonka persoonallinen kirjoitustyyli joko ärsyttää, ihastuttaa tai sitten molempia.
Useimmiten blogin julkaisut ovat kiinnostavaa ja viihdyttävää luettavaa, ja vaikka kirjoittamiseen liittyviä vinkkejä ei viime aikoina ole tullut usein, blogin arkistosta niitä löytyy paljon. Vieraile maistiaisiksi lukemassa tämä lyhyt teksti blogitekstin jäsentelystä.
Kirjoittaja antaa ohjeita kirjoittamiseen
Jos joku yksittäinen blogiteksti on kirjoittajalle lukemisen arvoinen, niin tämä Jaakko Tapanisen pitkä kirjoitus, joka kertoo, miten hyväksi kirjoittajaksi voi tulla. Tapaninen on entinen journalisti aikakauslehti Imagesta ja City-lehdestä. Hän on toiminut myös kustantajana ja johtaa nyt omaa Greatpoint-yritystään.
Tapanisen ohjeet ulottuvat kirjoittamisen eri tasoille, kuten pitääkin: ”kirjoita ihmiselle, puhu kokemuksesta ja mene syvälle” tai sitten toisaalta hyvin yksityiskohtainen ”älä käytä puolipistettä” tai viimeistelyvaiheen ”lisää kontrastia”. Lue koko Miten oppisin kirjoittamaan –teksti täällä.
Tallenna sanakirjat kirjanmerkkeihin
Kirjoittajan parhaita ystäviä on Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskuksen ylläpitämässä sanakirjassa on yli 100 000 hakusanaa. Jos siis pohdit, onko joku sana oikeasti yleiskielinen ja sopiiko se tekstiisi, käänny sanakirjan puoleen.
Kielitoimiston sanakirja on korvaamaton apu myös silloin, kun mietit, miten sana ies taipuu yksikön partitiivissa.
Synonyymisanakirja ei ole yhtä arvovaltainen kuin Kielitoimiston sanakirja, mutta kirjoittajalle varsin kätevä apuväline silti. Kun haluat ilmaisuihisi vaihtelua, katso synonyymisanakirjan ehdotukset ja vältä toistamasta samaa sanaa pitkin tekstiä.
Kuinka päästä kirjoittamisen makuun?
Tiedätkö, mitä on vapaa kirjoittaminen? Jos olet ollut koulutuksessamme, olet todennäköisesti ainakin kuullut menetelmästä. Ideana on, että päätetään käytettävissä oleva aika, asetetaan ajastin ja kirjoitetaan taukoamatta, kunnes summeri pirahtaa.
Tavoitteena on antaa ajatusten virrata vapaasti. Virheitä ei korjata eikä tekstiä tai sen laatua muutenkaan millään tavoin arvioida. Puhtaimmillaan siis pelkkää tajunnanvirtaa.
The Most Dangerous Writing Prompts on hyvä apuväline, jos kirjoittamisen alkuun on vaikea päästä. Sovelluksessa määritellään käytettävissä oleva aika ja sen jälkeen ryhdytään kirjoittamaan editoriin.
Jos kirjoittaja pysähtyy liian pitkäksi aikaa, käytännössä useammaksi sekunniksi, teksti alkaa kadota näytöltä. Jos tauko on tarpeeksi pitkä, teksti katoaa lopullisesti, eikä kirjoittamaansa voi enää ladata itselleen tiedostona.
Kokeile tätä, kun seuraavan kerran haluat saada itsesi kirjoitusvireeseen!
Visuaalisesti viestinnästä
THL:n viestinnässä työskentelevä visuaalisen viestinnän ystävä Mari Kiviniemi haastoi itsensä sadan päivän piirustusprojektiin, jonka tulokset ovat seurattavissa some-kanavien lisäksi Pointti perille -blogissa.
Haasteen ideana on, että Kiviniemi lupasi tehdä sata viestintään liittyvää visualisointia. Mukana on teräviä oivalluksia viestinnästä yleisesti ja kiinnostavaa tietoa siitä, millaista ison tutkimuslaitoksen viestintä on.
Lue kokeeksi Kiviniemen unelmien loppuraportista täältä tai tsekkaa piirustushaasteen satoa tästä viestinnän rytmistä kertovasta kirjoituksesta.
Aikaansaamisen vinkit
Usein kirjoittamisen aloittamista tekee mieli lykätä. Kirjoittaja tekee helppoja pikkuhommia "nopsaan pois alta" niin pitkään, että kirjoittamiselle varattu aika katosikin kokonaan. Tai sitten isompaa projektia välttelee edes ajattelemasta, koska sen tekeminen tuntuu niin isolta urakalta tai mahdottomalta haaveelta.
Psykologi Satu Pihlaja julkaisi vuonna 2018 Aikaansaamisen taika –kirjan itsensä johtamisesta ja samoista teemoista hän kirjoittaa myös blogissaan. Miten esimerkiksi tunteet voivat vaikuttaa siihen, mitkä asiat on helppo tehdä ja mihin on vaikea tarttua?
Tai miksi välillä kannattaisi ajan hukkaamisen sijaan olla huolissaan energian hukkaamisesta? Tutustu Pihlajan blogiteksteihin täällä.
Mikä on sinun paras linkkivinkkisi kirjoittajalle? Tule kertomaan sen Facebook-sivuillemme.
Jos haluat kehittää kirjoitustaitoasi, tule maksuttomalle asiantuntijabloggaamisen minikurssillemme. Ilmoittaudu Onnistu asiantuntijabloggaajana –kurssille täällä.
Comments