top of page

Kirjoittajan joulukalenteri – 24 neuvoa parempiin teksteihin

Updated: Jan 14, 2020


24. Nauti kirjoittamisesta.


Kide, kirjoittaminen, kirjoituskoulutus

Kirjoittaminen on parasta – ei aina, mutta toisinaan. Ilmaiset mutkikkaan asian niin, että lukijan on helppo ymmärtää se. Saat sanojen avulla loihdittua esiin tilanteen tai tunnelman, jonka lukija voi mielessään haistaa, nähdä tai tuntea. Oivallat kirjoittamisen aikana itsestäsi tai ympäristöstäsi asioita, joita muutoin et olisi tullut ajatelleeksi.

Me kirjoituskoulu Kiteen yrittäjät emme usko, että on olemassa hyviä ja huonoja kirjoittajia. On olemassa kirjoittajia, joista toiset ovat lukeneet ja kirjoittaneet enemmän, toiset vähemmän. Uskomme, että jokainen voi ja kaikkien kannattaa kehittyä kirjoittajina.

23. Muista, miksi kirjoitat.


Kirjoittamalla voi auttaa, oppia, kehittää, vaikuttaa, myydä ja muuttaa asioita. Arjen kiireen keskellä kirjoittamisen suurempi tavoite hukkuu herkästi aikataulujen ja työlistojen keskelle.

Kirjoittamisen perimmäinen motiivi kannattaa aika ajoin kaivaa esille ja tomuttaa. Kun muistat, miksi kirjoitat ja miksi se on tärkeää, kirjoittamiseen on helpompi löytää aikaa omasta arjesta.

22. Anna persoonan paistaa.


Kirjoittajan persoona saa näkyä monissa työelämän teksteissä. Itseään ei tarvitse eikä välttämättä edes kannata häivyttää pois asiantuntijateksteistä tai ammatillisista blogiteksteistä.

Verkossa on tekstisisältöä niin valtavasti, että lukijat kaipaavat jotakin, mikä koskettaa. Sen ei tarvitse tarkoittaa yksityisyyteesi liittyvistä asioista kirjoittamista. Olet ihminen myös työvaatteittesi alla – anna sen kuulua teksteissäsi. Käytä kokemuksiasi ja havaintojasi esimerkkeinä. Kerro pieniä tarinoita arjesta.

21. Kirjoita lukijalle, älä massalle.


Niin saat tekstistä helposti lähestyttävän. Käytä sanoja, jotka ovat lukijalle tuttuja. Älä pelkää sinuttelua. Jos kuvittelet lukijasi ihmismereksi, tekstisi jää helposti tyyliltään etäiseksi.

Vaikka kirjoittaisit usealle vastaanottajalle, kohdista kirjoittaessasi sanasi yhdelle lukijalle. Käytä sanoja, jotka ovat lukijalle tuttuja. Älä pelkää sinuttelemista. Suomen kielessä sen voi tehdä vaivihkaisesti verbien persoonapäätteillä.

Kun kirjoitat lukijalle, saat tekstiisi helposti lähestyttävän sävyn. Jos taas kuvittelet lukijasi kasvottomaksi ihmismereksi, tekstisi jää helposti tyyliltään etäiseksi ja liian yleiseksi.

20. Anna teksteille niiden ansaitsema aika.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Kirjoittaminen kuuluu tärkeysjärjestyksen kärkeen. Kirjoittaminen tarvitsee aikaa ja tilaa, eivätkä tekstit synny, jos niitä alkaa työstää vasta kaikkien muiden tehtävien jälkeen.

Kirjoitusinspiraation odottaminen on lykkäämistä. Aikataulua noudattavat kirjoittajat saavat tutkitusti aikaan enemmän kuin inspiraatiota odottavat. Kirjoitusvireeseen voi päästä, vaikka se aloittaessa tuntuu olevan kaukana.

19. Kirjoita usein.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Kirjoita omia näkemyksiäsi ylös joka päivä, edes viiden minuutin ajan. Kirjoita työstäsi, kirjoita blogitekstin aihiota, kirjoita päiväkirjaa. Kirjoita siitä, mitä olet oppinut, siitä mistä innostut tai siitä, mikä pännii.

Toistojen myötä omien näkemysten muodostaminen ja niiden perusteleminen helpottuvat. Samalla helpottuu moni muukin asia: asiantuntijatekstien kirjoittaminen, omien mielipiteiden perusteleminen kokouksissa, työhakemusten kirjoittaminen, ammatillisten somepäivitysten luominen.

18. Pidä sisäinen kriitikkosi aisoissa.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Omaa keskeneräistä tekstiä lukiessa sisäinen kriitikko alkaa herkästi ilkeäksi. Se pilkkaa puolivillaisia näkemyksiä ja kysyy, mitä muutkin tästä ajattelevat. Sisäinen kriitikko tarvitsee suitset, sillä vaikka keskeneräistä tekstiä pitää katsoa kriittisesti, arvostelun pitää pysyä asiassa. Vyön alle hutkiminen ei tee tekstistä parempaa.

Katso tekstiäsi kuin lääkäri potilasta: missä on vikaa ja mikä vaivaan auttaisi. Tarvitseeko teksti lisää esimerkkejä? Pitäisikö ajatusta syventää tai selittää perinpohjaisemmin? Tarvitsetko paremman aasinsillan aiheesta toiseen siirtyessäsi?


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

17. Laske rimaa.

Anna itsellesi lupa kirjoittaa ensimmäisestä tekstiversiosta kehno. Pudottele lauseet ja ajatukset tekstitiedostoon kulmikkaina, keskeneräisinä ja töksähtelevinä. Älä turhaudu äläkä kritisoi omaa tuotostasi. Teksti on vielä kesken.

Tuskin kukaan saa tekstistään timanttista yhdellä istumalla. Ammattikirjoittajat kirjoittavat useita versioita. Raakateksti on tekstin raaka-ainetta, jota muovataan vaihe vaiheelta kohti julkaisukelpoista. Tästä kannattaa ottaa mallia.

16. Varjele kirjoitushetkiä häiriöiltä.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Kirjoittaminen ja ajatteleminen vaatii keskeytyksetöntä aikaa. Kun alat kirjoittaa, vaienna puhelin sekä sähköpostien ja somepalveluiden ilmoitukset. Sovi perheen ja työkavereiden kanssa, että sinua ei nyt saa keskeyttää. Laita päähän korvatulpat, kuulosuojaimet tai vastamelukuulokkeet.

Kun olet sulkenut pois kaikki ulkoiset häiriöt, ovat jäljellä vielä keskeytykset, joita järjestät itse itsellesi. Kahvitauko. Laskujen maksamistauko. Pyykinpesutauko. Facebook-tauko. Laita kello soittamaan 25 minuutin kuluttua ja lykkää taukoa siihen saakka. Keskity.

15. Varaa kirjoittamiseen parhaat tuntisi.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Onko ajatustyö sinulle helpointa aamuvarhaisella, iltapäivällä vai yömyöhään? Meitä kirjoittajia on moneksi, ja on tärkeä tunnistaa, milloin keskittymistä vaativa työ luistaa sinulta parhaiten.

Raivaa aikaa kalenterissasi hetkiin, jolloin kirjoittaminen on helpointa. Voisitko pitää etäpäivän kerran viikossa, jolloin pääset tekstin kimppuun heti ylösnoustuasi? Tai saisitko neuvoteltua perheesi kanssa itsellesi viikonloppuna pitkät aamu-unet, jotta voit välillä käyttää yön tunteja ajatustyöhön?

14. Käytä aktiivista verbiä.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Passiivinen verbi häivyttää tekijän, joten sitä on helppo käyttää. Harvoin asiat kuitenkaan tapahtuvat itsekseen. Kun kerrot, kuka toimii, saat tekstiisi jämäkkyyttä, suoruutta ja rohkeutta.

Kysy jokaisen passiiviverbisi kohdalla, kuka tässä on tekijänä. Jos et osaa vastata, mieti, miksi olet kirjoittamassa asiasta, josta olet epävarma. Voisitko tarkistaa asian? Jos sen sijaan tunnet tekijän, mikset kertoisi sitä lukijallekin. Älä piiloudu passiivin taakse.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

13. Käytä tavallisten ihmisten kieltä

Tee lukijaan vaikutus kertomalla asiat mahdollisimman selkeästi. Käytä tavallisia sanoja ja vältä kapulakielellä kikkailemista. Älä yritä kuulostaa (liian) fiksulta. Kapulakieliset termit tekevät tekstistä vaikeaselkoista. Abstraktit sanat eivät herätä lukijan mielessä selkeää kuvaa, jolloin ymmärtäminen vaikeutuu.

Jos teksti on liian kiemuraista, lukijan huomio karkaa herkästi jonkin helpomman, tärkeämmän tai hauskemman pariin. Hienoilla sanoilla keikarointi voi johtaa myös siihen, että lukija tuntee itsensä tyhmäksi. Sitä tuskin yksikään kirjoittaja haluaa.

12. Kirjoita ytimekkäästi ja tiivistä.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Yleensä jokaisessa tekstissä on varaa karsia rönsyjä, sanoa asiat yksinkertaisemmin ja tiivistää ydinsanomansa lyhyempään muotoon. Verkkotekstejä varten kannattaa opetella mahdollisimman ytimekkääksi, sillä kärsimätön lukija jättää tekstin kesken, jos et pysy asiassa.

Kovin usein blogiteksti alkaa johdattelulla, joka on ollut kirjoittajalle tarpeellinen. Lukijaa johdanto ei kiinnostaa, joten sen voi poistaa ennen julkaisemista. Opettele myös tunnistamaan, millaisia täytesanoja käytät ja napsi ne pois lukijaa ärsyttämästä.

11.Tartu puheenaiheeseen.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

Lukija on helppo saada kiinnostumaan, kun tartut ajankohtaiseen aiheeseen, josta puhutaan jo valmiiksi. Mikä on ollut uutisotsikoissa, some-keskusteluissa tai kahvipöydässä viime aikoina? Kerro siitä oma näkemyksesi tai kerro, mitä asia tarkoittaa sinun alallasi.

Toinen vaihtoehto on yhdistää toistuvat ikuisuusaiheet, kuten joulu, tuoreella tavalla oman alasi tai työelämän ilmiöihin. Pystyisitkö hyödyntämään jouluevankeliumin muotoa tai muuttumattomia joulutradioita ja kirjoittamaan blogitekstin niiden innoittamana?


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus, kirjoittamisen verkkokurssit

10. Innostu ja olet innostava.

Kirjoita vain siitä, mikä sinulle on tärkeää ja mikä saa sinut innostumaan. Jos kirjoittaminen on pakkopullaa, tekstistä tulee helposti väkinäistä ja näkemykset jäävät puuttumaan tai puolitiehen. Into sen sijaan hehkuu rivien välistä ja saa parhaimmillaan lukijankin liekkeihin.

Jos joudut kirjoittamaan annetusta aiheesta, yritä löytää siihenkin oma näkökulma. Mieti, miksi kirjoittaminen on tärkeää ja mitä teksti voi antaa lukijoille. Tai löytyisikö innostus sitä kautta, että pääset leikkimään sanoilla ja miettimään, miten monella eri tavalla asiat voi ilmaista?


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

9. Kerro tarina.

Aloita verkkotekstisi kertomalla lyhyt, muutaman lauseen tarina. Se tuo abstraktin asian arkipäivään ja tekee nopeasti selväksi, mistä tekstissä on kyse. Myös esimerkin tai vertauksen kertominen auttaa konkretisoimaan monimutkaisia asioita.

Olemme tottuneet hahmottamaan maailmaa ja elämää tarinoiden avulla. Tarina auttaa ymmärtämään, oppimaan ja muistamaan. Usein tarina myös herättää tunteen, koskettaa, jää mieleen ja leviää.

8. Herätä tunteita.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

Kerro, mitä olet itse kokenut ja millaisia tunteita se herätti. Väitä, kärjistä, provosoi tai osoita ymmärrystä. Kun tunne herää, sinä ja asiasi painutte paremmin lukijan mieleen.

Ihminen peilaa uusia asioita kaikkeen kokemaansa ja tietämäänsä. Kosketuspinta omaan elämään helpottaa ymmärtämistä ja muistamista helpottaa. Vaikka lukija ei olisi kokenut täsmälleen samaa kuin sinä, hän on todennäköisesti kokenut saman tunteen ja samastuu.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

7. Muodosta näkemys

Ole rohkea ja uskalla kertoa, mitä mieltä olet. Mikä on alasi tärkein muutos tai paras lukemasi kirja? Näkemyksen ei tarvitse olla mullistava, mutta jos pitäydyt pelkissä faktoissa, sinun on vaikea erottua netin valtavasta viriketulvasta. Tee tulkintoja ja perustele, antaudu keskusteluun.

Mielipiteen ja omien ajatusten kertominen voi olla pelottavaa, koska voit tulla teilatuksi. Todennäköisemmin kuitenkin huomaat, että lukijat ovat mukavia ihmisiä ja näkemyksesi voi olla heille hyödyllinen.

6. Muista silmäiltävyys


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

Lukijalla on kiire ja hän haluaa oleellisen tietoonsa nopeasti. Käytä paljon väliotsikoita ja suosi lyhyitä virkkeitä ja kappaleita. Hyvä tapa on myös tehdä listoja tai numeroida tärkeimmät kohdat.

Harva lukee verkkotekstejä kovin keskittyneesti. Kirjoittajan pitää auttaa lukijaa hahmottamaan nopeasti, mitä hyötyä tekstistä voi saada. Voit myös kokeilla lihavoida tekstistä avainsanat tai -kohdat.

5. Kerro paljon jo otsikossa.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

Verkossa otsikon pitää kertoa tiiviisti, mitä teksti käsittelee. Anna otsikossa paljon tietoa ja lupaa jotain hyödyllistä, äläkä unohda verbiä. Otsikko saa olla pitkä ja kertova.

Lukija näkee verkossa tekstistä usein pelkän otsikon ja tekee päätöksen lukemisesta sen perusteella. Vetävä otsikko houkuttelee myös jakamaan tekstin kavereille. Huomiosta on kova kilpailu, joten otsikossa on myös kärjistämisen paikka, vaikka teksti olisi maltillisempi.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

4. Mene suoraan asiaan.

Verkossa ja työelämän teksteissä ylipäätään on kerrottava tärkein asia ensin, jos haluaa saada viestinsä perille. Kerro siis pihvi heti otsikossa tai viimeistään parin ensimmäisen lauseen aikana. Perustelut ja taustoitukset voit säästää myöhemmäksi.

Lukijalla on kova kiire ja hänen keskittymiskykynsä on huono. Jos hän ei ymmärrä nopeasti, mitä teksti voi tarjota, lukeminen ei ala ollenkaan. Jos näet kirjoittamisen vaivan, huolehdi parhaasi mukaan siitä, että teksti tulee myös luetuksi ja viestisi menee perille.

3. Huomioi lukija.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

Jokaisen tekstin äärellä kannattaa pysähtyä miettimään, kenelle viestisi on tarkoitettu. Lukijan ajatteleminen auttaa ydinsanoman tunnistamisessa ja tekstin kirjoittamisessa. Valitse tuntemasi henkilö, joka edustaa kohderyhmääsi, ja kirjoita, kuten puhuisit asian hänelle.

Jos kirjoitat vaikkapa blogitekstiä, mutta et tunne mahdollisia lukijoita valmiiksi, tutustu heihin. Somessa se on helppoa, sillä lyhyellä etsimisellä pääset todennäköisesti lukemaan sellaisten ihmisten ajatuksia ja keskusteluita, jotka edustavat kohderyhmääsi.

2. Kirkasta ydinsanoma.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

Kiireisessä työelämässä on pakko viestiä selkeästi ja ymmärrettävästi. Ensimmäinen askel on kirkastaa itsellesi, mitä haluat tekstillä sanoa. Mikä on tärkein asia, minkä haluat lukijan ymmärtävän?

Avuksi ydinsanoman löytämiseen voit ottaa tavoitekysymyksen. Mieti, mihin yhteen kysymykseen tekstisi antaa vastauksen. Usein voi olla avuksi, jos kirjaat kysymyksen lisäksi muistiin vastauksen tiiviissä, yhden tai kahden lauseen muodossa.


kirjoittaminen, verkkokurssit, kirjoituskoulutus

1. Ajattele ensin.

Kirjoittaminen ei toimi niin, että istut koneen äärelle ja alat naputella. Ensin kannattaa miettiä, miksi tekstin kirjoittaminen on tarpeellista ja mihin sillä pyrit. Kun ajatus on valmiina, tekstin tuottaminen sujuu helpommin ja nopeammin. On myös todennäköisempää, että lukija saa tekstistä enemmän irti.

Epäselvä teksti viestii epäselvästä ajattelusta. Lyhyttä sähköpostia ei tarvitse pitkään haudutella, mutta pidemmissä teksteissä kannattaa ottaa käyttöön kaikki keinot oman ajattelun kirkastamiseksi. Miellekartta, ranskalaiset viivat, keskustelu kaverin kanssa, kävelylenkki, mikä tahansa auttaa sinua saamaan asiat järjestykseen mielessäsi.

207 views0 comments

Commenti


bottom of page