top of page

Mikä on kirjoituskoulu Kide ja miksi se syntyi?

Updated: Jan 14, 2020


Kide on kirjoituskoulu ja kirjoituskoulutuksia tarjoava yritys. Perustajat Sanna Sevänen ja Mari Valkonen ovat kokeneita toimittajia ja kouluttajia.

Työelämässä kirjoitetaan nyt enemmän kuin koskaan, mutta useimmiten tekstin tuottajien ydinosaaminen on muualla. Siinä ajatus, jonka vuoksi syntyi digiajan kirjoituskoulu Kide.

”Meidän pitäisi alkaa tarjota kirjoittajakoulutuksia. Sain tämän idean syksyllä enkä ole pitkään aikaan ollut mistään yhtä innoissani.”

Puolisen vuotta sitten kollegani ja ystäväni Mari esitti ehdotuksen, josta oli vaikea kieltäytyä. Aluksi olin hölmistynyt, sillä olin vielä äitiyslomalla ja vasta ryhtynyt suunnittelemaan töiden aloittamista.

Silti idea tuli parhaaseen mahdolliseen aikaan. Olen tehnyt toimittajan töitä yli 15 vuotta ja työllistänyt itseni free-toimittajana vuodesta 2010. Sain kaksi lasta kahden vuoden ikäerolla, ja äitiyslomien aikana minussa vahvistui ajatus, että haluan jotain uutta kirjoittamisen ja juttukaupan rinnalle.

Mari oli pitkälti samassa tilanteessa kanssani; kokenut toimittaja ja itsensätyöllistäjä. Lapsetkin olivat syntyneet samassa aikataulussa, ja palo uuden alun löytämiseen kova. Niinpä päätimme kääriä hihat.

Parempia tekstejä

”Istut vain alas ja alat kirjoittaa.” Neuvo on yksinkertainen, mutta jokainen kirjoittaja tietää, että sen avulla ei synny ainuttakaan blogitekstiä, raporttia tai artikkelia. Silti kirjoittamiseen suhtaudutaan usein niin kuin tekstit putkahtaisivat jostain automaattisesti.

Olemme Marin kanssa istuneet lukuisissa koulutuksissa, joissa kerrotaan, että pitäisi kirjoittaa blogia ja päivittää some-kanavia. Harva on kertonut, miten. Niissä koulutuksissa alkoi itää ajatus siitä, että kirjoittajakoulutukselle on huutava tarve.

Meille on työuran aikana kertynyt paljon kokemusta siitä, miten syntyy selkeä ja kiinnostava teksti, miten kirjoittamisen prosessin saa sujuvaksi ja mitkä kielioppivirheet pitää osata välttää. Miksi emme siis jakaisi tietojamme eteenpäin?

Vankka näkemyksemme on, että moni asiantuntija ja viestijä hyötyisi koulutuksesta. Kirjoittajakoulutusta on saatu ehkä yliopistolla, mutta tieteellisen kirjoittamisen säännöt eivät istu työelämän vaatimuksiin. Perustelut ja tausta on työelämän teksteissäkin hyvä esittää, mutta ytimekkäästi, ja johtopäätökset pitää sijoittaa kärkeen.

Kun olemme kertoneet yritysideastamme, moni innostuu ja tunnistaa kirjoittamisen kipupisteitä: mistä ideat syntyvät, miten välttää koukeroista ja puisevaa kieltä, miten oivallus jalostuu timanttiseksi tekstiksi? Keskustelut ovat vahvistaneet ajatustamme siitä, että olemme oikealla tiellä.

Kohti uutta

Tammikuun jälkeen on tapahtunut paljon. Olemme suunnitelleet nettisivun, päättäneet yritykselle nimen ja pitäneet ensimmäisen koulutuksen uraäitien työelämäverkostolle, Tampereen ihanille Mib-naisille.

Aika monta alkutaipaleen asiaa on hoidettu sillä välin, kun lapset nukkuvat tai keskittyvät pienen hetken leikkimään rauhassa. Nyt olemme molemmat Marin kanssa jo palanneet töihin, mutta edelleen yritystä käynnistetään lapsiperhearjen keskellä.

Työsarka on kuitenkin vasta alussa. Syksyllä pidämme ensimmäisen neljän viikon verkkokurssin ja sitä ennen kokoamme ryhmän pilottikoulutukseen. Uusia hoidettavia asioita tulee jatkuvasti eteen, emmekä (onneksi) vielä edes tiedä, miten monta uutta taitoa matkan varrella on opeteltava.

Olemme innoissamme, että pääsemme jakamaan kokemustamme ja auttamaan muita kirjoittajia. Kide muuttaa meidän elämämme, toivottavasti myös monen muun, edes vähäsen.

226 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page