Jokaisen kirjoittajan hyllystä pitäisi löytyä ainakin yksi kirjoitusopas, jonka oppeja voi silloin tällöin kerrata. Hyvä kirjoitusopas on kuin uskollinen ystävä, joka kulkee vierellä vuodesta toiseen. Sen puoleen voi kääntyä vaikeina hetkinä, ja sen viisaudet kohottavat uusiin korkeuksiin silloin, kun teksti soljuu sujuvasti ja elämä hymyilee.
Mistä hyvän kirjoitusoppaan sitten tunnistaa? Se puhuttelee juuri sinua ja antaa neuvoja tilanteisiin, joihin kirjoittajana joudut. Minun hyllyssäni on useita kirjoitusoppaita, joita käytän eri tarpeisiin: tekstin rakentamiseen, rohkaisun saamiseen, luovuuden sytyttämiseen.
Työelämän asiantuntijat ovat kirjoitusoppaiden suhteen väliinputoajia. Omat opuksensa on virkakielen kohentamiseen, novellin kirjoittamiseen, muodollisen tarjouksen laatimiseen tai tähtijournalistiksi tähtäämiseen. Vetävän blogitekstin tai kielellä herkuttelevan raportin kirjoittamiseen ei ole yhtä paljon apuja saatavilla.
Koska kesällä on ihana syventyä hyvään kirjaan, kokosin sinulle suositukset parhaista kirjoitusoppaista, jotka sopivat myös työelämän tekstejä kirjoittaville. On tähtäimessäsi siis blogin kirjoittaminen, upouuden blogin perustaminen tai työkavereiden ällistyttäminen mukaansatempaavalla powerpoint-esityksellä, löydät omasi listasta.
Hyvää tekstiä jahtaavalle
Roy Peter Clark: Writing tools. 55 essential strategies for every writer
Yhdysvaltalainen kirjoittamisen opettaja ja kirjailija Roy Peter Clark nivoo yhteen parhaat oppinsa ja kokoaa todellisen kirjoittajan työkalupakin. Hän vannoo sen nimeen, että kirjoittajaksi voi oppia ja silloin avuksi ei tarvita sääntöjä, vaan välineitä, joiden avulla kehittyä.
Kirjan 55 työkalua on jaoteltu jaksoihin. Clark kertoo perusasioita sanojen käytöstä ja lauseiden rakentamisesta sekä tarjoaa tehokeinoja, joiden avulla teksti kohoaa uudelle tasolle. Oman lukunsa Clark on omistanut hyödyllisille tavoille, jotka kirjoittajan kannattaa omaksua onnistuakseen pitkäjänteisessä työskentelyssä.
Jokaisen kunnianhimoisen kirjoittajan tavoitteisiin kuuluu oman äänen löytäminen. Sitä kohti Clark neuvoo sanoen, että tekstin lukemisen pitäisi tuntua siltä kuin kirjoittaja istuisi vieressä kertomassa asiat ääneen. Writing tools osoittaa, että hän tekee kuten opettaa: lukiessa tuntuu kuin Clark patistaisi lempeästi eteenpäin olan takana.
Parasta: Kirja on konkreettinen kädenojennus yksin työskentelevälle kirjoittajalle, mahdollisuus jäsentään omaa työtään ja pureutua hyvän tekstin olemukseen.
Kenelle: Jokaiselle, joka haluaa kirjoittaa sujuvasti ja työskennellä tehokkaasti.
Rohkaisua kaipaavalle
William Zinsser: On writing well. The Classic guide to writing nonfiction
Journalisti, kirjailija ja kirjoittamisen opettaja William Zinsser kertoo kirjassa paljon omista kokemuksistaan ja kirjassa on kanssakulkijamainen ote. Opas antaa paljon eväitä siihen, miten kirjoittaja voi asemoida itseään suhteessa tekstiin ja lukijaan, mikä on yleensä välttämätöntä, jos tahtoo kirjoittaa hyvin.
Zinsserin kirja alkaa seitsemällä peruspilarilla, jotka jokaisen kirjoittajan pitää tietää ja omaksua. Hän antaa myös runsaasti tapoja tekstin paranteluun ja kirjoittaa viihdyttävästi ja havainnollisesti jopa välimerkkien käytöstä ja sanoista, jotka ilmaisevat tunnelman vaihtumista tekstissä.
Iso osa kirjasta on omistettu erilaisille tekstityypeille. Zinsser kertoo, miten kirjoitetaan omasta elämästä tai toisesta ihmisestä ja miten hyödynnetään huumoria. Työssään kirjoittaville on oma osionsa, samoin heille, jotka kirjoittavat tieteestä tai teknologiasta.
Viimeinen osio on omistettu kirjoittajan asenteelle, ja siinä puhutaan esimerkiksi nautinnosta ja epävarmuudesta ja itseluottamuksesta. Valmiin tekstin pelolle on oma lukunsa, missä Zinsser muun muassa kertoo kirjoituskurssistaan, missä oppilaat eivät kirjoittaneet riviäkään.
Parasta: Kannustaa kasvamaan kirjoittajana ja auttaa ymmärtämään, miksi kirjoittaa.
Kenelle: Rohkaisua ja kannustusta kaipaavalle kirjoittajalle.
Tarinankertojalle
Mervi Rauhala ja Tarja Vikström: Storytelling työkaluna. Vaikuta tarinoilla bisneksessä
Storytelling ei ole kirjoittamisopas, mutta jos haluat hyödyntää tarinoita työelämän teksteissä, kirjasta voi oppia paljon. Tarinoista on kirjoitettu valtavasti aina Aristoteleesta lähtien, mutta Rauhalan ja Vikströmin kirja kertoo tarinoiden käytöstä liike-elämässä.
Kirja auttaa esimerkiksi ymmärtämään, miksi tarinankertojan (ja kirjoittajan) kannattaa määritellä lukija, ja antaa neuvoja, miten se tehdään. Erilaisia tarinan kaavoja kirjaan on koottu lukuisia, ja monia niistä voi hyödyntää suoraan tekstien rakenteiksi.
Lisäksi kirja antaa runsaasti ymmärrystä siitä, miksi tarinat ovat niin hyödyllisiä ja vaikuttavia ja miksi niitä kannattaa käyttää työelämässä.
Parasta: Kirja on perusteellinen ja siinä on käytännönläheinen ote sekä runsaasti esimerkkejä.
Kenelle: Työelämän kirjoittajalle, joka haluaa oppia kertomaan tarinoita.
Bonus tosifanille
Kimmo Svinhufvud: Kokonaisvaltainen kirjoittaminen
Kimmo Svinhufvud on suomen kielestä väitellyt tohtori ja äidinkielen opettaja Helsingin yliopistossa. Siksi tartuin aluksi Kokonaisvaltainen kirjoittaminen -kirjaan vähän epäillen. Ajattelin, että opus on turhan tieteellinen ja teoreettinen. Huoleni osoittautui turhaksi, sillä kirja kokoaa hyvin konkreettisella ja käytännönläheisellä tavalla yhteen erilaisia kirjoittamiskäsityksiä ja niistä tehtyä tutkimusta.
Minua kirja auttoi jäsentämään ja asettamaan kontekstiin kaikkea sitä, mitä olen vuosien aikana oppinut kirjoittamisesta – työskentelemällä toimittajana, käymällä kirjoituskoulutuksissa ja lukemalla oppaita.
Kirja antaa paljon konkreettisia neuvoja siihen, miten kirjoittajan kannattaa työskennellä ja miten kirjoittamista voi opettaa. Teoksessa ei siis anneta ollenkaan ohjeita tekstin tai kielen huoltamiseen, vaan käsitellään kirjoittamista prosessina eri työvaiheineen ja niihin liittyvine asenteineen ja ajatuksineen.
Parasta: Kirjassa listataan kirjoittamisen esteitä ja annetaan konsteja niiden poistamiseen.
Kenelle: Kirjoittamisen tosifanille.
Puuttuuko listalta sinun suosikkisi? Kerro meillekin, mistä sinä ammennat parhaat oppisi. Jatka keskustelua Facebook-sivullamme.
Jos kaipaat oppaan lisäksi kirjoituskoulutusta, tule asiantuntijabloggaamisen verkkokurssillemme!
Lue lisää:
Sitoutumista klikkien sijaan – Ylen analytiikkagurun vinkit hyvään sisältöön
Comentarii