top of page
  • Writer's pictureSanna Sevänen

Blogin kirjoittaminen – takuuvarmat vinkit hyvään tekstiin


Blogin kirjoittaminen - parhaat vinkit hyvän blogitekstin sisällöntuotantoon

Haluaisitko kirjoittaa timanttisia blogitekstejä, mutta jokin tökkii? Et ehkä pääse edes alkuun tai sitten lopputuloksesta tuntuu puuttuvan jotain?


Blogiteksti on työelämän vaikeimpia tekstityyppejä – ellei jopa vaikein. Bloggaajalla on käytännössä vain taivas rajana ja se on monella hankalaa. Selkeisiin raameihin kirjoittaminen on helpompaa. Tekstin pitäisi myös olla persoonallista, mikä voi työelämän asiateksteihin tottuneelle olla vaikeaa.


Ohjeiden avulla blogin kirjoittaminen on kuitenkin paljon helpompaa. Kokosin tähän tekstiin parhaat vinkkini timanttisten blogitekstien kirjoittamiseen.


Onko sinun vaikea keksiä blogiteksti-ideoita? Tästä blogitekstistä saat vinkkejä aiheen valitsemiseen ja tästä yritysblogin aiheen löytämiseen.


Suunnittele blogiteksti ensin


Moni uskoo, että parhaimmillaan teksti syntyy yhdeltä istumalta, kun vain istuu koneen ääreen ja alkaa naputella. Metodilla syntyy kuitenkin hyviä tekstejä vain harvoin. Unohda siis myyttinen mielikuva superkirjoittajasta.


Aloita sen sijaan miettimällä, mitä todella haluat tekstillä sanoa. Miksi itse asiassa tahdot kirjoittaa blogitekstin? Alkuvaiheessa kirjoittajalla on usein mielessään hyvin laaja ajatus tekstin teemasta, esimerkiksi halu kirjoittaa elintavoista, sijoittamisesta tai kierrättämisestä. Aihetta täytyy kuitenkin tarkentaa PALJON, jotta asia on mahdollista käsitellä yhdessä blogitekstissä.


Avuksi idean rajaamiseen voit ottaa lukijan, siis henkilön, joka todennäköisesti tulee lukemaan tekstisi. Älä koskaan kirjoita blogitekstiä ”kaikille” tai ”kelle tahansa”, vaan mieti aina, millaisia ihmisiä aiheesi kiinnostaa tai ketä haluat puhutella.


Käytä apukysymyksiä ja kirjoita muistilappu


Jos tekstin suunnittelu etukäteen tuntuu hankalalta, käytä apukysymyksiä. Mikä on tärkein asia, mikä lukijan pitää tietää? Mikä lukijaa eniten kiinnostaa? Mikä on ajankohtaista juuri nyt? Pohdi myös, mitä lukija tietää aiheesta valmiiksi. Se auttaa hoksaamaan, kuinka syvälle aiheeseen voit sukeltaa ja mitä pitää selittää alusta lähtien.


Ennen kuin blogin kirjoittaminen pääsee varsinaiseen vauhtiin, kirjoita muistilappu tärkeimmistä ajatuksista, jotka haluat jakaa tekstissä. Muutama ranskalainen viiva tai kevyt miellekartta riittää. Näin sinulla on lunttilappu, kun ajatus meinaa karata kirjoittamisen aikana tai mielesi tekee hyppiä aiheesta viidenteen ja kolmen mutkan kautta takaisin.


Kun suunnittelet tekstiä ensin, itse kirjoittamiseen ja tekstin viimeistelyyn kuluu vähemmän aikaa. Lisäksi tekstistä tulee paremmin jäsennelty ja sen pointti tulee paremmin esille, kun olet antanut ajatuksille kypsymisaikaa.


Blogin kirjoittaminen - parhaat vinkit hyvän blogitekstin sisällöntuotantoon

Kirjoita blogitekstistä ensin luonnos

Suunnitelma on siis valmis, joten nyt on aika ryhtyä varsinaiseen kirjoitustyöhön. Älä silti edelleenkään ajattele, että tekstin pitäisi tulla valmiiksi kerralla. Aluksi tavoitteesi on saada näytölle tai paperille kaikki ajatukset, jotka haluat blogissa kertoa. Kirjoitat raakatekstiä, et julkaisuvalmista timanttia.


Luonnosvaiheen teksti syntyy parhaiten, kun blogin kirjoittaminen on merkitty kalenteriin ja olet varannut sille riittävästi häiriötöntä aikaa. Ja kun sanon ei häiriöitä, tarkoitan sitä, että annat itsellesi mahdollisuuden keskittyä pelkästään kirjoittamiseen. Ei puhelinta käden ulottuvilla, tietokoneen muut ohjelmat kiinni ja kaikki ilmoitus- ja hälytysäänet hiljaisiksi.

Kaipaatko lisävinkkejä siihen, miten pääset kirjoittamisen alkuun? Lue aloittamisen vinkit täältä ja pomodoro-menetelmästä täällä.

Kirjoita rohkeasti ja pane itsesi peliin


Luonnosvaihe voi olla blogitekstin työstämisen vaikein vaihe, jos kirjoittaminen tai omien näkemysten esiin tuominen on sinusta vaikeaa. Pyri siksi sulkemaan kirjoittamisen ajaksi pois kaikki ajatukset siitä, onko teksti hyvää vai ei tai millaisia reaktioita se kerää julkaisun jälkeen. Älä edes korjaa kirjoitusvirheitä tai tarkista faktoja. Niiden aika on myöhemmin.


Muista myös, että voit kirjoittaa blogitekstin, vaikka sinulla ei olisikaan jakaa valtavia, uusia oivalluksia tai mullistavia näkemyksiä. Jokaiselle kertyy uransa aikana tietoja, kokemuksia ja näkemyksiä, jotka ovat kiinnostavia ja hyödyllisiä muille. Tärkeintä on, että rohkaistut kertomaan ne omalla äänelläsi. Unohda siis kaikki muu ja anna mennä!

Uskallusta voit lisätä myös tästä tekstistä löytyvien vinkkien avulla.


Viimeistely kruunaa blogin kirjoittamisen


Nyt käsissäsi on luonnos, ja on aika muokata ja hioa teksti timattiseksi. Pidä kuitenkin luonnoksen valmistuttua tauko, vähintään kahvikupin mittainen. Vielä parempi on, jos voit nukkua yön yli ja katsoa sitten tekstiä uusin silmin. Moni asia on kirkkaampi yöunien jälkeen.


Tehtäväsi on nyt varmistaa, että tekstin viesti tulee varmasti esille. Kysy siis, saako lukija varmasti selville, mitä haluat hänelle sanoa. Tarkastele erityisen kriittisesti tekstin otsikkoa ja aloitusta. Kerrotko tärkeimmän asian heti alkuun? Jos tärkein asia on piilotettu tekstin loppuun, lukija ei ehkä koskaan pääse sinne asti.

Huolehdi myös, että otsikosta käy tiiviisti ilmi, mitä teksti käsittelee.

Lue tekstiä ulkopuolisen silmin ja pane merkille, pysyykö teksti kiinnostavana alusta loppuun. Jos eksyt sivupoluille, poista rönsyt turhia tunteilematta. Jos kirjoitat abstrakteista asioista, kytke ne lukijan arkiseen elämään havainnoilla tai esimerkeillä.

Jos taas huomaat, että teksti on kovin puisevaa ja asiallista, kirjoita mukaan hyvin perusteltu näkemyksesi tai lyhyt, omista kokemuksista kumpuava tarina. Juuri sinun havaintosi ja tarinasi arjen sattumuksista tekevät tekstistä houkuttelevan ja saavat lukijan jatkamaan eteenpäin.

Blogin kirjoittaminen – hio lopuksi kieli


Viimeisenä käy läpi kieli. Älä kirjoita liian pitkiä lauseita, sillä niiden ymmärtäminen on hankalaa. Jos lauseessa on yli 20 sanaa, laita piste. Käytä vaikeita ammattitermejä mahdollisimman vähän ja vältä kapulakielisiä sanoja. Selitä vaikeat sanat aina kertaalleen, jos ne eivät ole lukijalle tuttuja.


Blogin kirjoittaminen - parhaat vinkit hyvän blogitekstin sisällöntuotantoon

Kapulakielestä voit lukea lisää täällä.


Sano aina mahdollisimman tavallisin sanoin, mitä tarkoitat. Muista kuitenkin valita sanasto lukijan mukaan: saman alan syväosaajalle voit kirjoittaa ne kaikkein monimutkaisimmatkin termit, jotta teksti puhuttelee juuri häntä.


Jos olet epävarma kieliopista, tarkista hankalat kohdat Kielitoimiston sanakirjasta tai ohjepankista.


Blogitekstejä luetaan usein kiireessä esimerkiksi kännykän näytöltä. Siksi tekstin pitää olla myös helposti silmäiltävää. Käytä siis väliotsikoita riittävän usein ja pidä kappaleet lyhyinä, 3–4 rivin mittaisina.


Ai niin, vielä yksi vinkki. Tähtää siihen, että blogitekstin pituus olisi 2500–4000 merkkiä. Blogitekstin mitalla ei kannata vaivata päätään liikaa, mutta nyrkkisääntö voi auttaa sinua tiivistämään asiasi ja pysymään aiheessa.


Haluatko oppia lisää blogitekstien kirjoittamisesta? Ilmoittaudu ilmaiselle Onnistu asiantuntijabloggaajana verkkokurssille täällä.

blogin kirjoittaminen, blogikurssi, kirjoituskurssi

1,056 views0 comments
bottom of page