Somepresenssi työnhaussa. Verkostojen tärkeys. Oman osaamisen esille tuominen. Vaikka Suomessa on nykyään käytössä työnhaun aktiivimalli, työnhaku tuntuu vuonna 2018 vaativan myös toisenlaista aktiivisuutta: näkymistä sosiaalisessa mediassa.
Monelle työnhakijalle somessa on helpompaa seurata oman alan ammattilaisten keskustelua kuin ottaa siihen aktiivisesti osaa. LinkedInissä on hyvä lukea oman alan somevaikuttajien tekstejä, vilkuilla välillä sivusilmällä webinaareja ja silloin tällöin heittää keskustelun pyörteisiin jokin oma kommentti. Tykkäyspainike saattaa olla kovassa käytössä, mutta ajatus oman ammatillisen tekstin tuottamisesta tuntuu silti liian kaukaa haetulta.
Silti bloggaaminen saattaisi olla paras ja virkistävin sisältö työnhaun rinnalle ja sitä tukemaan.
Moni työnhakija pohtii: mitä annettavaa minulla olisi? Minä väitän, että paljonkin!
Etäältä voi nähdä tarkasti
Työnhakijasta voi tuntua siltä että muut alan ihmiset tuntevat alan kiinnostavat keskusteluaiheet syvemmin ja osaavat sanoittaa ne paremmin. Logiikka saattaa olla tämä: minä en tee tällä hetkellä tämän asian parissa töitä päivittäin, ja ne jotka tekevät saattavat pitää ajatuksiani latteina tai naurettavina.
Tämä on kuitenkin harhaluulo. Vaikka et olisi juuri nyt töissä, sinulla on alan keskusteluun annettavaa, ja usein ajatuksesi saattavat olla freesimpiä kuin niiden jotka ovat kiinni yhdeksästä viiteen -toimistoarjessa.
Bloggaaminen on yksi parhaista tavoista pitää yllä omaa ammatti-identiteettiä. Kun katsoo alaa asiantuntijana, mutta kuitenkin sivussa päivittäisestä väännöstä, saattaa syntyä ajatuksia jotka maailma todellakin ansaitsisi kuulla.
Blogin kirjoittaminen kehittää ajattelua
Voisin sanoa myös että “työnhakijana sinulla on paremmin aikaa blogata”, mutta en sano niin, koska tunnen työnhakijan arjen liian hyvin. Työnhaku on päivätyö. Silti, omasta alasta bloggaaminen voi tuoda virkistävää vaihtelua työnhakemusten kirjoittamiseen. Jos kirjoittaa kuukaudesta toiseen työhakemuksia mutta ei juuri tuota muunlaista tekstiä, oma ilmaisuvoima kapenee. Ajatuksiaan on hyvä tuulettaa bloggaamalla.
Blogi tekee osaamisesi näkyväksi
Blogi toimii myös oman ammattiosaamisen näyteikkunana, jonka kautta headhunterit ja muut rekrytoijat saattavat hyvinkin löytää sinut. Siinä missä keskimääräinen työnhakija käyttää jopa 90 prosenttia työnhaulle pyhittämästään ajasta työpaikkailmoitusten selailuun ja niihin vastaamiseen, keskimääräinen työnantaja käyttää mieluummin aikansa verkostojen kautta rekrytointiin silloin kun tarve uudelle osaajalle on hahmottumassa. Kyllä, tarkoitan niitä paljon puhuttuja piilotyöpaikkoja, joita me Kumouksessa kutsumme mieluummin tarvetyöpaikoiksi. Kun työnantajalla on tarve osaamiselle, hän voi huomata ammatillisen blogin jossa juuri sitä osaamista esitellään. Kynnys olla yhteydessä blogin kirjoittajaan ei ole suuri.
Vaikka etenisit työnhaussa perinteisemmin työpaikkailmoituksen kautta, blogi on mahtava työnäyte potentiaaliselle kiinnostuneelle työnantajalle. Hyville kirjoittajille on nykyään kova kysyntä. Tämä johtuu siitä, että ihmiset samaistuvat ja uskovat ihmisen kirjoittaman viestin paremmin kuin organisaation nimellä kirjoitetun. Kaikki organisaatiot tarvitsevat riveihinsä ihmisiä, jotka uskaltavat omalla nimellään sanoittaa organisaation erityisalaa ja kertoa organisaation sisältä löytyvästä osaamisesta.
Kirjoittaja Minna Rantama on Kumous Career Partnersin yrittäjä ja työnhakusparraaja.
***
Askeleet asiantuntijablogiin on verkkokurssi sinulle, joka haluat osaamisesi näkyvän verkossa. Verkkokurssita saat ammattitoimittajien eväät helpompaan kirjoittamisen prosessiin ja napakampiin tekstiin. Hyppää mukaan täällä!
Comments